Langlaufen

Langlaufen of cross country skiën is een leuke en veelzijdige manier om je met ski's en stokken te verplaatsen in de sneeuw. In tegenstelling tot alpineskiën doe je alles op eigen kracht: zowel berg op als berg af.

Langlaufen is van een praktische wijze van je voortbewegen in de sneeuw uitgegroeid tot een volwaardige sport. Het is een sport die ieder op zijn eigen niveau kan doen, van de recreant die geniet van het sneeuwlandschap tot de topsporter. Op topniveau is langlaufen één van de zwaarste, zoniet de zwaarste, van alle sporten.

Het is een sport met zeer veel verschillende technieken. In de Alpenlanden is de skating techniek zeer sterk gegroeid. Het terrein biedt meestal voldoende ruimte en is vaak niet echt steil. In de bakermat van het langlaufen, Noorwegen, vergen de omstandigheden vaak wat meer van je. Je moet meer klimmen en dalen. Hier wordt de klassieke techniek nog veel beoefend.


Manebach

Manebach, Th├╝ringerwald

Jaarlijks worden vele wedstrijden en marathons georganiseerd.

Maar voor de meesten is het een sport die qua beleving vergelijkbaar is met het uitrijden van een schaatstocht: een plezierige sfeer, genieten van de natuur, en ook nog een prestatie leveren.