Rolskimateriaal

Rolski's zijn dus ski's op wieltjes. Ze onderscheiden zich van inline skates doordat ze voor en achter één wiel hebben, waar je voet niet op, maar tussen zit. Je voet zit ook niet in een vaste "boot", maar in een langlaufschoen, die met de neus in een langlaufbinding zit. Dit maakt het letterlijk mogelijk "je hielen te lichten‚". Er zijn verschillende types rolski, die geschikt zijn voor verschillende technieken of voor verschillende soorten wegdek.

Rolski's met een blokkering tegen achteruitrollen worden met name gebruikt voor de klassieke langlauftechniek, waarbij recht achteruit wordt afgezet.

Met de skating techniek wordt zijwaarts afgezet. Daar heb je dus geen achteruitblokkering bij nodig. Gevorderde skaters preferen dikwijls ook wat smallere wielen, met een grotere diameter. Die kan je makkelijker "kanten", maar vereisen wel een goede balans en een vaste enkel om er goed recht bovenop te blijven staan. Grote smalle wielen rollen wat lichter, althans over asfalt. Grote wielen rollen ook wat makkelijker over dwarse hobbels in het wegdek. Smalle wielen zijn weer wat gevoeliger voor spleten in de lengterichting.

Rolski's met lage brede wielen stellen minder eisen aan de enkels. Brede wielen zijn ook heel geschikt voor rollen op wat minder glad wegdek, zoals schelpenpaden in de duinen.

Onze materiaalman staat hier op een paar skikes, waarmee hij ook door het gras of van een duin kan gaan. De skike bezit luchtbanden. Het is in tegenstelling tot de rolski's eenvoudig om met skikes te remmen.


Materiaal

Materiaalman Wim de Wolff op de skikes

Skike
Voorbeeld van een skike

Rolski's hebben langlaufbindingen waarin langlaufschoenen worden geklikt. Voor de klassieke techniek zijn er soepele langlaufschoenen. Voor skating worden schoenen gebruikt met een extra stijve zool en extra versteviging rond de enkels voor zijwaartse steun. Ook zijn er combischoenen, waarvan de enkelversteviging kan worden afgenomen.

Net als bij langlaufen, worden bij rolskiën stokken gebruik. Anders dan skistokken, hebben rolskistokken echter geen "schoteltjes". In tegenstelling tot sneeuw, zullen ze in asfalt immers niet wegzakken. Daarentegen hebben rolskistokken wel hardmetalen puntjes, die minder gauw bot worden.

Bij de stokken worden langlaufhandschoenen gedragen. Daarmee worden blaren op de handen voorkomen.

Met uitzondering van de polsbescherming, is de gebruikelijke bescherming bij inline skaten (helm, knie- en elleboogbescherming) ook geschikt voor rolskiën. De polsbescherming is niet goed te combineren met het gebruik van stokken, maar de langlaufhandschoenen geven wel enige bescherming tegen schaafwonden.

Link voor skike-materiaal: http://www.xskating.com | http://www.skike.nl/